Munții Măcin – Potecile primăverii

7
3368

”Prima zi de primăvară este la fel ca prima dată când un băiat te ține de mână. Un potop de calde furnicături pe piele te consumă și totul în jurul tău e cuprins de o proaspătă și colorată strălucire, făcându-te să uiți că ceva atât de rece și dur ca iarna a existat vreodată” (Richelle Goodrich)

Potecile primăverii sunt acele cărări prin care primăvara vine.  De multe această sosire e nepercepută și neînțeleasă, dar încet, încet, se întâmplă. Un petec de zăpada se topește și nici nu bănuiești ce minuni poate face acest mic surplus de apă dacă e ajutat un pic de o rază de soare. Un ghiocel scoate capul din pământ, un fir de iarbă înverzește, un gândac începe să dea din picioare. O viorea vine și ea cu puțină  culoare, să mai înveselească atmosfera tristă a frunzelor uscate de peste an și a copacilor neînmuguriți. Un pârâiaș începe să gâlgâie mai zgomotos și să se arunce mai repede la vale. Dar cea mai mare schimbare e în inimile oamenilor. Pentru că venirea primăverii este, de fiecare dată,  o confirmare a reînvierii, o confirmare a unui nou început. Și ce motiv de bucurie mai mare decât acesta poate exista pentru sufletele oamenilor?

Am învățat în timp că primăvara nu vine întotdeauna peste tot la fel. Există anumite locuri ascunse, tainice, unde primăvara vine mai repede decât în alte locuri. Dar locurile astea trebuie să te duci să le cauți, să le adulmeci, dacă vrei să fii acolo, atunci când vine primăvara. Cheile Chediului sau culmea Echiștea-Siliștea-Cardonu sunt astfel de locuri unde, în fiecare an, mă duc să spun prezent venirii primăverii. Și anul acesta, de ziua echinocțiului de primăvară, am pornit la drum însoțit de 30 de mecanturiști, să descoperim din nou potecile primăverii. Din ce am găsit am făcut o mică selecție și pentru dumneavoastră. Sper să vă facă plăcere!

01 Poza de grup la plecarea din BalabanceaPoză de grup la plecare, în satul Balabancea

02. Urcam spre Crapcea II

În urcare spre vârful Crapcea II

03. Primăvara n-a venit

Aici primăvara n-a venit

04. Pe varful Crapcea I

Poză de grup pe vârful Crapcea I

05. Piciorul Crapcea-Echistea

Lungul drum spre primăvară

06. Primele branduse vargate

Apar brândușele – pentru început cele vărgate

07. Brandusa galbena

Apoi brândușele galbene

08. Viorea

Viorelele

09. Deditei

Dedițeii

10. Brebenel

Brebeneii

11. RuscutaRușcuțele

12. GhioceiPrimii ghiocei

13. Gradina Macinului

Și apoi intrăm în minunata grădină de ghiocei a Măcinului

14. BucurieBucuria primăverii

Primăvară, din ce rai
Nevisat de pământeni
Vii cu mândrul tău alai
Peste crânguri și poieni?

———————————————————-

Foto: Alex Grigoraș, Doina Popa, Emilia Ciocănel

Text: Eduard Munteanu

@Acest jurnal este proprietatea intelectuală a domnului Eduard Munteanu. Orice utilizare a informațiilor din acest jurnal se va face numai cu acordul autorului.

7 COMENTARII

    • Mulțumesc pentru comentariu Claudia! Da, tura a fost pe 21 martie. Rușcuțele înfloresc la sfârșitul lui martie, dar am găsit înflorite și după 15 aprilie. Inflorescența lor e mult mai mare decât a celei din fotografie, care abia era înflorită. Cele mai multe am văzut pe culmea Carierei, cu plecare din satul Cloșca, dar și în zona menționată în jurnal găsești destule.

  1. Minunata selectie de ganduri si imagini ale naturii in anotimpul inceputurilor.

    Sa ne revedem cu acelasi senin in priviri pe toate potecile vietii si sa fie ca atunci,la debutul primaverii.

  2. Primavara e dintre acele lucruri frumoase pe care nu mai ai rabdare sa le astepti si pornesti in intampinarea lor.
    N-ai crede ca in pustietatea ce apare in pozele de peisaj se pot ascunde atatea flori frumoase!
    Felicitari pentru jurnalul plin de prospetime!

  3. Dobrogea cea misterioasă ,dar plină de frumuseți ascunse.Cine știe le găsește și le simte cu adevărat.Felicitări pentru jurnal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Te rugăm introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.