Inceput de an in Culmea Pricopanului – Anul 2009

0
3111

Exista un obicei ca in prima duminica, dupa anul nou, sa se faca o tura peste Dunare in zona Macinului, asta printre cativa veterani din Galati. De data asta, nu suntem decat 2 voluntari, din grupul nostru de veterani, respectiv ceceapchi si subsemnatul. Scopul este de a vedea, ce mai e nou, dupa anul nou, de a testa ceva echipament si capturi de imagini.

 

Culmea Pricopanului Muntii Macin ? Drumetie. Data: 04-01-2009 Traseul: (BA) – Manastirea de la Fantana de leac, Vf. Caramalau, Vf. Vraju, Vf. Piatra Raioasa, Vf. Sulucu mic Vf. Sulucu mare si Regia Tutunului (fosta statiune de cercetare a tutunului). Traseu accesibil iarna si vara, echipament adecvat anotimpului.

 

Mai intai aduceri aminte… ,,Nu uita niciodata ca pielea se-ncreteste, parul incarunteste, iar zilele se aduna in ani… Dar ce este mai important se conserva; forta si determinarea nu au varsta. Spiritul tau e cel care indeparteaza panzele de paianjen. Dincolo de orice punct de sosire e un punct de plecare. Dincolo de orice reusita e o alta incercare. Cat timp traiesti, simte-te vie sau viu. Daca tie dor de ce faceai, fa-o din nou. Nu te pierde printre fotografii ingalbenite de timp. Mergi mai departe, atunci cand toti se asteapta sa renunti. Nu lasa sa se toceasca taria pe care o ai in tine. Fa astfel ca in loc de mila sa impui respect. Cand nu mai poti sa alergi, ia-o la trap. Cand nu mai poti nici asta , ia-o la pas. Cand nu poti sa mergi, ia bastonul. Insa nu te opri niciodata.” Eu am scris aici- Madre Teresa de Calcutta – a spus.

 

In dimineata cu pricina sun la ceceapchi… ei ce zici la 8 fara un sfert ne intalnim, zis si facut, la bac ne intalnim. Pe drumul spre bac, nu pot sa ma abtin si fac cateva poze, spre Dunare in zori de zi mai multe rate salbatice si cormorani, intr-un dute-vino.

Carpati.org Dupa imbarcare, aproape de Zaclau (I.C.Bratianu) se iveste soarele, semn care ne incanta, mai ales ca din toti pasagerii, suntem singuri care am ramas pe punte, restul in sala la adapost. Carpati.org Ajunsi la Macin ne orientam pe un drum de tara ce duce spre manastire, zapada scartie placut sub povara noastra. Dupa rasaritul soarelui, culorile sunt stinse, muntele rasare in zare, alb si negru inconjoara totul, aerul puternic, lumina slaba, amestec din toate aste in jur, doar impresie de moment. Vaile dorm la orizonturi in pace, cerul plumburiu, singuratate si urma viscolului ce a trecut. Carpati.org Carpati.org Carpati.org Traseul urca pe varful din stanga imaginii (Caramalau), in mijloc este vf. Vraju, la baza muntelui in mijlocul imagini se afla manastirea. Carpati.org La manastire slujba-i in toi, ne facem datoria pentru cele sfinte. De aici ne indreptam catre intrarea in traseu. In urcus domol atacam prima parte a acestei zone, nu-ti mai vine sa pleci de aici, liniste cat cuprinde peste tot, nici o adiere de vant. Facem pregatirile pentru aparate si manusi, afara minus patru grade C. Avem calauza o catelusa care cunoaste foarte bine traseul, cred ca mereu si-a primit rasplata pentru osteneala. Carpati.org Spre cariera de caolin. Carpati.org Ocolim o culme si pe vale incepem sa urcam. Carpati.org Marcaj pe pietre pretioase. Carpati.org Carpati.org Carpati.org Ajunsi pe partea nordica a acestei coame, hotaram de un mic dejun. Carpati.org Carpati.org La adapostul unor stanci, mare masa campeneasca, facem alimentarile a necesarului de forte. Toate astea indeplinite, punem in miscare motoarele, pe panta ce-o urmam, zapada cu crusta ingetata, numai buna de patinaj artistic. Carpati.org Carpati.org Trecem cu bine de aceasta parte a traseului si ajungem pe vf. Caramalau, pe partea nordica a culmii. Un tablou imens, pe fundal alb, cu motive traditionale. Odata cu trecerea noastra prin viata, artisti cu multa dragoste de frumos si util, au pus mana de la mana si au restaurat in bine aceasta zona. Marturie vie este aceasta priveliste cu specii de plante multiple, care se impletesc cu varsta noastra. Las imaginile sa va-ncante. Carpati.org Costel o fura si de asta data, la propriu si la figurat. Carpati.org Carpati.org Carpati.org Carpati.org Carpati.org Varful din mijloc e Vrajul, cel din dreapta e varful de pe culmea ce pleaca de la fantana de leac. Carpati.org Spre nord, undeva, departe este Vacareni. Carpati.org Carpati.org Marcajul destul de bun. Poteci sunt multe pe aici, cum zapada e tare, nu avem probleme la inaintare. Carpati.org

In drum spre Vraju, cu a lui chemare. Carpati.org In mijloc Vrajul, in stanga Piatra Raioasa. Carpati.org Din cand in cand cate o raza de lumina si vant ca la mama lui, cu astea impreuna mergem mai departe spre Vraju sa-l calcam. Carpati.org Carpati.org Lup de mare in carare, se incalzeste la soare. Carpati.org Multe drumuri spre Macin, vale ce duce la fantana de leac, despartind Vraju de Caramalau. Carpati.org Vraju cu a lui fata…! Carpati.org Carpati.org Carpati.org In saua dintre Vraju si Piatra Raioasa, pe una din mese cineva si-a lasat ,,amintire” numele. Carpati.org Poteca ce ocoleste Vrajul. Carpati.org Carpati.org Vrajul vazut de pe Piatra Raioasa, poteci fara numar, marcaj pe stanga. Fermecatoarele poteci… Carpati.org Spre Piatra Raioasa. Carpati.org Sulucul Mare in dreapta. Carpati.org In urcus spre Piatra Raioasa. Carpati.org Carpati.org Carpati.org Vf. Piatra Raioasa spre Sud. Carpati.org Carpati.org Vf. Piatra Raioasa spre Nord. Carpati.org Carpati.org Sulucul Mic in stanga, Piatra Raioasa in dreapta si culme spre Vraju in departare. Carpati.org In saua dintre Sulucul Mic si Sulucul Mare. Carpati.org Spre Sulucul Mare. Carpati.org Pus piciorul pe Sulucul Mare, dar, cu parere de rau aici gasim urma unei masinarii cu patru roti in semn de infinit, la care, Costel are doar o replica ,,A naibi masinarii ne-o luara inainte.” Carpati.org Privind inapoi la traseul parcurs. Carpati.org Carpati.org

 

Tutuiatul si Ghimaltul in departare.

 

Carpati.org Spre valea pe unde vom urma la coborare. Carpati.org Crucea de pe Sulucul Mare. Carpati.org Punct de belvedere, 370m. altitudine, Vf. Sulucul Mare. Carpati.org Ajunsi aici facem curatenie prin rucsaci, dupa care scrutam inca odata imprejurimile. ,,Ce bine e la munte!” In continuare urmam marcajul banda albastra spre Regia tutunului. Atentie! marcajul banda rosie duce spre Tutuiatul, marcaj vechi, slab vizibil. Varfurile, Vraju in stanga, Piatra Raioasa in mijloc si Suluvul Mic in dreapta, cu ale lor fermecatoare poteci Carpati.org Carpati.org Turma de pietre pe Piciorul Sulucului Mare. O caprioara a fost mai iute decat noi si a disparut pe partea nevazuta. Carpati.org Carpati.org Saua dintre Suluce. Vale pe care se gaseste apa tot timpul anului. Carpati.org Carpati.org Inchei cu aceasta imagine, stana permanent la poale de munte, de aici cale intoarsa spre barlogul fiecaruia. Carpati.org

 

Concluzii: Timp de parcurs 6,5 ore, marcaj bun, echipamentul a facut fata vantului si gerului de afara, motoarele au functionat corespunzator, pe bocanci au ramas urme de sare. Astfel o luna nu mai luam sare la pachet, rotile putin (des)umflate, vant din pupa cat cuprinde.

 

La multi ani! si poteci fermecatoare in noul an.