Rarău şi Giumalău – Mişcare după 26 ani

8
4171

Anul 2012 , luna mai , 25 ÷ 27 .
Scop : După alte ocupaţii ce au durat 26 ani , o încercare de a vedea Vârful Rarău şi Vârful Giumalau în splendoarea pietrelor şi a faunei locale .
Traseu : De la Hotel Alpin Rarău pe drumul proaspăt modernizat ce duce la Campulung Moldovenesc prin Pojorata până în şaua Fundul Colbului 1285 m , Poliţa caprelor 1400 – 1450 m şi muchia despărţitoare dintre Bistriţa şi Moldova ajungând în Vârful Giumalau 1857 m .
Participanţi : Iavi Rotberg ; Elena Naum ; Marioara Naum şi Viorel Naum ( viorel_1951 ) .

După o trândăveală lungă fie ce o fi şi ne pomenim în gară mare a Iasului la oră 11 : 05 , îmbarcaţi în trenul de Cluj , gata de plecare înspre Campulung Moldovenesc .
Ajunşi în Campulung Moldovenesc la oră 14 : 49 , stăm şi gândim : dacă urcăm la Hotel Alpin Rarău pe un traseu mai putem mişca picioarele a doua zi ? După “ lungi “ dezbateri hotărâm să luăm o maşină până sus . Cum drumul modernizat prin Poiana Sihăstriei ( 14 Km ) este lăsat de izbelişte , că doar tanti Ileană Udrea şi D-nul Gheorghe Flutur fac “telegondolă” până sus pe Rarău , noi facem un ocol pe la Pojorata şi după 25 km ajungem sus la Hotel Alpin Rarău . Ne cazăm că doar au făcut alţii netul şi ne-am făcut rezervare de acasă . Aşezaţi la locul nostru hotărâm să facem puţină mişcare pe lângă Pietrele Doamnei pe traseul cu cruce albastră , ce duce prin satul Slătioara şi pârâul Sandru la gara Campulung Est . Facem o parte de traseu , până aproape de ieşirea din Pietrele Doamnei , după care ne întoarcem pe acelaşi traseu la Hotel Alpin Rarău .

Ajunşi la cazare constatăm că avem musafiri : cioc ,cioc ,cine să fie ? Ne uităm în zare şi constatăm că e Bacovia . Dacă el nu stă acasă noi de ce am sta?

Unde să mergem în puţinul timp rămas până la lăsarea serii ? Hai la Stânca şoimului . Traseu scurt de numai 15 minute . Zi şi făcut .

Ajunşi din nou la cazare hotărâm să lăsăm proviziile de acasă pentru a două zi şi să luăm masă la restaurantul hotelului . Toate bune . Cu burţile puse la cale mergem la spălare şi culcare . A două zi dimineaţă lumina cam mare în camera . Constat că printre brazi se vede şi ceva soare şi zic : o să fie bine azi .

Cu ştirile meteo ; că vor fi 2⁰C pe Vârful Giumalau şi mai sunt şi ceva şanse de ploaie , pe seară , ne luăm cu noi ceva schimburi , deale gurii şi o rezervă de apă şi plecăm la drum înspre Giumalau . Mergem în sens invers pe drumul care am venit ( înspre Pojorata ) până la şaua Fundul Colbului 1285 m , apoi începem urcuşul prin pădure şi drum forestier . Marcaj : bandă roşie .

Trecem prin Poliţa Caprelor 1400 ÷ 1450 m şi Muchia Despărţitoare dintre Bistriţa şi Moldova , ajungem în poieniţă de la baza Giumalaului cca. 1600 m . Facem pauză pentru refacerea energiei necesare pentru ultimul urcuş .

Cam 1 Km de la 1600 la 1857 m . Urcuşul este destul de abrupt . Printre jnepeni şi ienuperi apar urmele schimbului de generetii în natură .

Până sus în zona alpină traseul e numai jnepeni şi ienuperi. Ultima parte este gol alpin. La borna de altitudine şi crucea de pe Vârful Giumalau nu cred că se opreşte vreo dată bătaia vântului.

În scurt timp ne dăm seamă că noi nu prea avem ţinuta potrivită cu cele 2⁰C anunţate de meteorologi şi o luăm repede în jos. La întoarcere ne dăm seamă că am mai scăpat câte ceva interesant pe traseu la urcare şi mai facem câte o poză în jur.

Pe urmă a apărut propunerea să mergem puţin ocolit : Cabana Giumalau cu întoarcere în traseul pe care am venit, dar asta însemna cel puţin 1,5 ÷ 2 ore în plus la timpul calculat . Cum condiţia fizică nu era pusă la punct am renunţat. şi aşa pe ultimul kilometru ne-am adus aminte de Peneş Curcanul. Ajunşi cu bine la cazare am luat masă şi am lăsat pe ziua următoare să hotărâm ce vom face : luăm din nou o maşină sau coborâm perpedes. A doua zi , la sfaturile unor binevoitori de la cabană, hotărâm să mergem pe traseul marcat cu cruce galbenă: Hotel Alpin Rarău – Pârâul Izvorul Alb – Gara Campulung Est. Pornim cu entuziasm la vale, cum credeţi? Ridicând la deal. Trecem pe lângă staţia meteo Rarău, lăsăm în urmă Pietrele Doamnei, ajungem în şaua Ciobanilor de unde drumul duce la dreapta (un uşor urcuş de coastă) în Cheile Moara Dracului şi la stânga (coborâre abruptă prin pădure şi valea Părăului Izvorul Alb ) până în gară Campulung Est.

Frumos traseul nimic de zis chiar dacă începuse o ploaie zdravănă, ambundenţa cetinei de brad ne-a ţinut de adăpost. Toate bune şi frumoase dar trecerea anilor se vede peste tot.

Am mai luat şi apă la picioare trecând Izvorul Alb când pe o parte când pe alta, am coborât cu greu şi grijă şi abruptul de la cascadă. Totul este o încântare : cascada, grohotişul din zonă.

La plecarea de la Hotel Alpin Rarău am avut sfătuitori că traseul marcat cu cruce galbenă nu prezintă dificultăţi la coborâre. După aceasta ce urmează, prezentat doar parţial, vă puteţi imagima câtă “hrană“ are în frigider. Pe drumul forestier folosit de unii numai pentru a se îmbogăţi, după ce am scăpat de coborâre, am ajuns la o zonă mlăştinoasă. Având asigurare că nu sunt probleme la coborâre am încercat marea cu degetul. Credeam că o să murdărim încălţările dar nu bănuiam că va ajunge mocirla la genunchi.

După cosmetizare o luăm la vale printre fâneţe şi ajungem la case; circa 3 km. până la gara Campulung Est. Constatăm că viaţa merge ininte chiar dacă natura e un pic în urmă faţa de alte zone.

Ajungem la gară, prindem trenul la mustaţă şi la ora 18 : 08 coborâm în gară mare a Iaşiului, cu tot cu peripeţii, constatăm că mişcarea face bine dar trebuie repetată mai des. Hotărâm ca următoarea ieşire să fie în Ceahlău şi promitem să ne ţinem de cuvânt.

Cu respect,

Viorel Naum ( viorel_1951 )

 

8 COMENTARII

  1. Felicitari pentru debutul pe site-ul mecanturistilor, domnule Naum! Ma bucur ca dupa o pauza indelungata v-ati reintors la mersul pe munte, niciodata nu e prea tarziu! Si sper ca povestile dumneavoastra pe munte sa continue!

  2. Tura frumoasa povestita frumos!
    Cand veniti in Ceahlau dati de veste! Ar fi o posibilitate sa ne cunoastem,sa va insotesc si prilej pentru un nou jurnal.
    Sanatate va doresc!

  3. Multumesc frumos celor care au postat parerile propii privind ” isprava ” mea din Rarau – Giumalau si chiar incercarea mea de a impartasi farmecul acestei ture si cu alte persoane ( chiar necunoscute deocamdata ).
    Domnulei Stoica Dumitru eu intentionez ca pe data de : 23 – 24.06.2012 sa incerc o tura ; Durau -Cabana Fantanele – Cabana Dochia – Duruitoarea – Durau . Nu este o certitudine deocamdata dar orice informatie legata de aceasta posibilitate este binevenita . Daca voi hotara ca pe data respectiva sa fac tura respectiva in saptamana 18 – 23.06.2012 am sa mai solicit anumite lamurii . Mai ales legat de cazare si preturi in general prin zona .
    Multumesc si va doresc multe ture reusite si multa santate la toti .

  4. Domnule Eduard Munteanu multumesc pentru felicitari si urare.Cel mai mult multumesc (cam tarziu ) pentru posibilitatea de a citi jurnalul ” Sclipiri de argint din Rarau si Giumalau ” . Bravo domnulei , promit ca pe viitor sa te ” plagiez ” si cu asta cred ca am spus totul ( am sa am grija sa nu ma poti da in judecata pentru plagiat ) . Da cand omul vrea si mai are si de la cine invata ar fi pacat sa nu profite . Realizez ca am uitat geografia , sper sa am timp sa o invat din nou .
    Multumesc mult
    Cu stima si respect .

  5. Pe lângă ceea ce au spus deja ceilalți vreau să adaug un mulțumesc pentru imagini… eu nu am fost pe Rarău decât pe timp de iarnă… (dar, ca să fiu în temă cu titlul articolului: niciodată nu e prea târziu)

    Felicitări!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Te rugăm introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.