Pelerinaj intr-un mic colt de rai pe pamant
Participanti : seniorii familiei Naum , Marioara si Viorel .
Scop : imbunarea spiretelor si incarcarea sufletelor cu energia necesara desfasurarii activitatilor zilnice ulterioare .
Perioada: 20 ÷ 22 iulie; 2012
Pentru a lamuri de la inceput cum stau lucrurile in ceia ce urmeaza sa cititi mai jos, va spun ca: in dorul calatoriilor haihui pe carari de munte am pornit sa vizitez cateva manastiri din Moldova. Ce a rezultat incerc sa va povestec mai jos.
Intr-o zi de sarbatoare orice crestin isi odihneste trupul sa o poata lua de la capat cu forte proaspete in saptamana ce urmeaza . Da, numai ca unii isi odihnesc trupul prin miscare. Si uite asa am hotarat sa vedem cu ce se indeletnicea o parte din predecesorii, contemporanii si urmasii lui Stefan cel Mare. Pentru asta am facut un salt de la Iasi pana la Tg. Neamt (cu ajutorul unei firme de transport persoane). De la Tg. Neamt la M-rea Namt, deplasare cu autobus, unde credeam noi ca vom face o bucla inchisa in care sa vizitam toate schiturile si manastirile din imprejurimile Tg. Neamt (un grup mai mare format din persoane mai tinere sau cel putin mai antrenate cred ar putea realiza ce am gandit eu). Asta era socoteala de acasa, dar nu s-a potrivit cu cea din targ . Odata ajunsi la M-rea Neamt ne-am cazat la Centru Social Cultural Sf. Paisie de la Neamt in camere duble, curate si bine intretinute in schimbul a 100 lei .
Imediat ce am lasat traista jos am plecat sa vedem ce au ctitorit Petru Musat, Alexandru cel Bun si Stefan cel Mare in sec.XIV – XV .
Ctitoria principala din curtea interioara si locul din cararea petruita unde s-au gasit in 1986 moastele sfantului necunoscut ce se afla in pronaus .
Cea de a doua biserica din incinta M-tirii (in centru cu turla acoperita de pom). Alaturi de cele doua biserici mai gasim turnul clopotnitei cu 11 clopote, un muzeu cu o colectie de arta bisericeasca si sala tiparului, cea mai veche biblioteca manastiteasca ( 18000 volume ).De manastire apartin schiturile : Procov; Icoana Noua; Vovidenia, Bolnita. Dintre acestea am vizitat numai Schitul Vovidenia.
Schitul Procov si Schitul Icoana Noua aveau niste indicatoare cu directia in care se aflau si cu distanta pana la ele numai ca pentru a le vizita trebuia o masina cu care sa faci in timp scurt cei 3,7 Km respectiv 7 Km. Pe caldura din ziua respectiva nu era indicat sa bati cu piciorul asfaltul incins.Ne-am resemnat multumindu-ne numai cu alte maruntisuri din zona.
Biserica Ioan Iacob,
O parte a cladirilor anexe si o parte a noii scoli de “cadeti“ preoti ce s-a impanzit peste tot in Romania unde a gasit o bucata de pamant binecuvantat de Dumnezeu.
Casa memoriala a lui Visarion Puiu si muzeul M. Sadoveanu.
Libraria Manastirii Neamt din fata intrarii in manastire, care in interior era amenajata mai rau ca un bazar (de toate gramada). Toate ctitoriile din trecut alaturi de o vasta varietate de plante si flori actuale pentru intregirea coltului de rai.
Cum socoteala cu o singura bucla nu a iesit a doua zi dis-de-dimineata ne-am intors in Tg. Neamt de unde am initiat o a doua bucla pentru urmatoarele doua zile prin Varatec si Agapia. Incepem cu inprejurimile Manastirii Varatec:
Biserica unde este inmormantata Veronica Micle,
Mormantul Veronicai Micle ce poarta pe lespede o frantura din creatia ei (unii barfitori cica ar fi tot plamada Eminesciana cu autograf Veronica Micle).
Manastirea Varatec , ctitorie din 1785 a maicii starete Olimpiada. Actuala biserica a fost construita in 1808-1812, are un muzeu de arta medievala si o biblioteca cu peste 6000 de volume .
In apropiere se afla rezervatiile forestiere : “Codrii de arama “ si “Padurea de argint “ din care a ramas doar numele:
Ce a mai ramas din padurea de argint si la orizontala probabil fostii codri de arama .
Diversitatea florei din curtea manastirii.
A treia zi dis de dimineata pornim de la M –rea Varatec prin padure spre M-rea Agapia, prima vatra monahala a fost cladita de pustnicul Agape in livada parintilor, circa 1380. A urmat o biserica din lemn 1437 si o alta de piatra1585 la Agapia din deal
sau Agapia veche.
La Agapia noua gasim casa memoriala “Alexandru Vlahuta“ .
Dupa care intram in curtea manastirii unde gasim o flora bogata:
Dupa care ne facem “socotelile“ si pornim urcusul spre Agapia Veche cu gandul sa ajungem si la Schitul Sihla, M-rea Secu si M-rea Sihastria.
Pornind in dreapta inaintea intrarii in manastire intalnim o fantana amenajata ca loc de aprins lumanari si dotata cu mai multe icoane din care una Maica domnului facatoare de minuni.Se spune ca si apa din fantana ar fi de leac (vindecand dupa spusele localnicilor mai multi pelerini fiecare de o alta afectiune ). Urcam lin pana la iesirea din sat ( intrarea in padure ), o luam la dreapta intr-un urcus zdravan pana la Schitul Agapia Veche 0,6 Km ( drum forestier destul de greu da urcat si cu masinile ) Ajunsi la schit ne bucuram de frumusetea peisajului, de sfarsitul slujbei si de masa calda alaturi de ceilalti pelerini. Facem ceva poze si aici :
Ne facem evaluarea starii fizice si a traseului ce urma sa-l parcurgem pana la M-rea Secu ( prin padure, punct rosu cu bordura alba ). Tragem linie si hotaram: mai bine renuntam lasand pentru alta data vizitarea locurilor necuprinse in aceasta tura. Decat urcusul in neant, mai bine coborarea pe drum forestier si intoarcerea acasa.
Cu stima: Marioara si Viorel Naum
Minunate locuri ati vizitat! Cu oameni deosebiti si pline de flori si de har venit de la Dumnezeu…