

La Takis, alături de George Isac – prima mea întâlnire cu mecanturiștii |
Și dacă tot era o zi aniversară, a fost și plină de noutate, deoarece acestă tabără a fost prima tură a mea alături de mecanturist care s-a întins pe mai multe zile. Da, toate turele anterioare au fost ture de o zi, dar aceasta a început vineri și s-a încheiat duminică, adică aproximativ două zile și două nopți (plecat-am vineri după-amiaza și ne-am întors duminică după-amiaza).
Tabăra a avut loc în dragul nostru Măcin, la 3 km de localitatea Greci, și a avut 15 participanți (subsemnatul alături de: Alex, Ciprian, Constantin, Cristi I., Cristi V., Dan și Doina, Eugenia, Florin, George, Marin, Marilena, Sorin, Viorel) și 3 organizatori (Horia Axinte, Edi Munteanu și Ștefan Bako), în total 18 membri MecanTurist.
Pentru că vinerea e zi e muncă, s-a plecat destul de târziu, după ce se încheia programul de lucru obișnuit. Astfel, abia după orele 16:00 m-am întâlnit cu Horia, nea’ Costel și Viorel, și am pornit împreună spre Măcin. Ideea era că fiecare mașină va veni separat, funcție de cum terminau șoferii munca pe ziua respectivă, și urma să ne întâlnim cu toții la poalele muntelui. Se dorea urcarea și stabilirea taberei sus în poieniță, dar fiindcă ne-am mișcat cam greu și am ajuns târziu (am stat o bucată de vreme în localitatea Măcin, să-i așteptăm și pe ceilalți) am stabilit tabăra mai la poalele munților, unde găsisem deja o vatră de foc și bănci.
Imediat ce am ajuns și am descărcat tot din mașină (bagajele personale și cele de uz comun) fiecare s-a apucat să se instaleze, să-și întindă cortul, să se echipeze de stat în tabără, iar mai apoi s-a aprins focul și s-a început pregătirea cinei. Nu știu exact cine ce a făcut, fiindcă eu eram preocupat cu montarea bivuacului personal 😀
Era de mult noapte când iată-mă și pe mine cu bivuacul montat. A durat mult fiindcă am făcut manual fiecare țăruș care ținea acea prelată, legat ațe, întins, tras… eheeee, nebunie! Din păcate nu mai am fotografiile cu țărușii în detaliu, dar au fost o operă de artă… Ray Mears Style 🙂
Apoi m-am alăturat celorlați lângă foc. George era maestrul bucătar în această seară, cu mici ajutoare pe ici și colo de la unul sau de la altul. Eu am profitat de timp ca să trag câteva cadre prin jur, că n-am apucat când mai era lumină afară.
În timp ce bucatele sfârâiau pe focul cel minunat, s-a trecut și la partea organizatorică. N-am adunat în cerc și prin tragere la sorți am stabilit echipele și apoi am decis căpitanii. Astfel eram trei echipe:
- echipa roșie : Eugenia (căpitan), Dan, Doina, Florin și Viorel,
- echipa galbenă : Sorin (căpitan – sper că nu greșesc), Marilena, Cristi I., Ciprian, Alex,
- echipa albă : George (căpitan), nea Marin, nea Costel, Cristi V. și subsemnatul.
Să nu vă așteptați să vă arăt poze cu mâncarea din prima seară pentru că, deși am, nu am să o fac. Au fost niște cârnați, niște mici și carne de pui, cu o minunăție de pepene murat adus de scumpul nostru Horia, pepene care s-a dovedit foarte repede insuficient :D.
Numai tastând și deja salivez.. nu știu cum e la voi când lecturați 🙂 … darămite dacă mai puneam și fotografiile 😀
După ce am finalizat cina, am stat în jurul focului la și am socializat, că așa-i frumos. În decursul acestei discuții deschise la lumina caldă a lemnelor aprinse, a apărut și ideea de a pleca într-o scurtă tură pe vârful din apropiere. Nu s-au anunțat mulți dornici de această drumeție, așa că doar 9 dintre cei prezenți porneau iată, de nebuni în noapte. Dar ce noapte! Luna era atât de minunată încât, pe traseu, n-am avut nevoie decât de foarte puține ori de vreo frontală sau lanternă. Am mers pur și simplu sub îndrumarea astrului ceresc.
În urma noastră, socializarea la foc de tabără a continuat. Ajunși aproape de vârf, am avut ocazia să privim în jur și să admirăm peisajul, inclusiv localizarea taberei, marcată luminos de focul cel frumos.
Mai apoi, în aproximatic cel mai înalt punct din traseu (de până atunci), având luminile orașului Greci în spate, i-am convins pe toți să stea (aproape) nemișcați pentru o poză de grup cu expunere îndelungată:
După ce am legat coarda, am verificat ancora făcând rapel până jos… De fapt nu era musai, dar e una din plăcerile mele :P. Apoi, fiind deja echipat, am rămas la sol, să filez.
Fiind acolo, element important în cățărare am început să-mi intru prea mult în rol… era acea frenezie care pentru moment mă orbise. Începusem să mă comport ca la studenți, când se cațără ei pe cămin, adică urcă unul, dezlegi, legi următorul și-l lași să urce. Astfel, după ce coborâse Sorin, văzând că se chinuie să scoată caraba din bucla hamului, m-am grăbit să-l ajut pentru a asigura următorul cățărător. În graba asta a mea i-am prins degetul în balamaua de la carabă și atunci Sorin mi-a zis vreo două… Nu aș putea să-l citez dar a fost ceva de genul: „nu-i mare scofală și aș putea să o fac și eu dacă mă lași să învăț” La acele cuvinte, auzindu-i tonul și văzându-i expresia feței parcă mi-am dat reset! Nu știam ce să mai spun și cum să fac să-mi cer iertare. Mi-am dat seama cât de orbit am fost, că acolo nu e numai vorba de urcat și coborât ci că absolut orice etapă e importantă pentru că ei erau acolo încercând să învețe, nu să se cațere de amuzament. Apoi am încercat să fiu mai cumpătat.
La un moment dat am cedat locul de la asigurare pentru a mă cățăra și eu. Nu pot zice că a fost mare scofală; a fost foarte fain și eram dornic de mai mult, dar din păcate nu aveam cu ce, cu cine și nici când 😀
![]() |
Turele făcute în tabăra de supraviețuire |
Am ajuns în tabără, după un lung drum pe teren drept, undeva după jumătatea orei 3 dimineața, moment în care ne-am băgat la somn și am adormit instant, fără să-mi pese de vântul care bătea în bivuac sau de câinii care dădeau târcoale ceaunelor.
Multumim Radu ! Frumos „rememember” al taberei ! Binevenit cred si pentru cei care nu stiau ce au pierdut …
Mulțumesc Doina.
Felicitari Radule, ai un mod foarte clar si elegant de a te exprima, jurnalul este excelent! Sunt de acord cu observatiile tale referitoare la faptul ca organizarea putea fi mai buna, dar una peste alta cred ca „Tabara de supravietuire Mecanturist” – editia I a fost un succes. Sa ne vedem sanatosi la editia a – II – a!
mă bucur că v-a plăcut. Îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase!
Da, abia așteptăm ediția a doua!
Multumim sincer organizatorilor!
Multumim Radu pentru frumosul jurnal!
Sunt convins ca pentru noi toti a fost o experienta placuta si folositoare.
Asteptam cu nerabdare editia a doua!
Și eu îți mulțumesc, Sorin!
Ma bucur pentru cei care au participat la acest atelier de „Survivor-man”. 🙂
Cătăline, data viitoare sper să fim cu toții în tabără! 😀
Ah, voiam sa spun ca o tabara de supravietuire nu ar trebui sa fie asa distractiva, si nu ar trebui sa primiti ajutoare noaptea la spalatul ceaunelor de la caini, dar daca te iei de carcotasi, mai bine nu mai zic nimic. 🙂
Dragut din partea lui George ca s-a oferit sa invatati metode de prim ajutor pe capul lui. Sper ca a supravietuit primului ajutor!
:=)) ok nu ma pot abtine.
Presupun ca si eu trebuie sa supravietuiesc la critici!
Wow, sunt impresionat, de ce?
Pentru ca desi nu stau tocmai la o distanta imensa de Macin, nu mi-am imaginat pana acum ca se poate dovede atat de placut si primitor cu toti turisti, motiv pentru care postul vostru este mai mult decat o frumoasa si placuta imbratisare.
O fi si de vina faptul ca nu am vizitat zona, insa tot impresionat raman.
Foarte interesanta actiunea desi nu a fost o tabara de supravietuire facuta „la sange”.Durata taberei cam scurta, ar merge macar 2-3 zile, pentru a acumula cunostinte si pentru a si exersa tehnicile predate
fara a fi presat de timp.
Poate data viitoare, veti incerca si tehnici de construire a unui adapost natural, mai multe metode de aprins focul, cateva capcane facute si explicata mecanica lor, metode de purificare a apei.
E bine ca s-a facut aceasta tabara, in zona de sud-est nu prea se fac astfel de actiuni.
Eu sunt din Braila si cunosc cat de cat bine zona muntilor Macin.Dobrogea e foarte frumoasa si e mai bine ca nu e vizitata de foarte multi turisti, in felul asta isi mentine starea mai salbatica pentru mai mult timp.
E mai bine ca este vizitata de oameni pasionati de munte si natura, care stiu sa respecte frumusetea acestor locuri.Numai bine.
.
[…] lunii și i-am convins pe toți să stingă lumina. Mi-am amintit de tura făcută în Măcin, tabăra de supraviețuire de acum doi ani, în care la fel, am mers o bună bucată de drum doar la lumina lunii. […]