Turul Niculițelului pe două roți

8
4295

„Călătoria vieții nu înseamnă să ajungi la final într-un corp bine conservat, ci dimpotrivă, să derapezi din când în când pe margini, complet stors de energie, țipând în gura mare: Dumnezeule … ce aventură! ” (Hunter Thompson)

”Bicicleta ta este o descoperire. Bicicleta ta este libertate. Nu contează unde ești, atâta timp cât ești pe șa, vei fi dus departe”. Nu știu cât de adevărat este acest citat, dar asta a fost senzația mea de fiecare dată când m-am urcat în șa și am pornit pe frumoasele drumuri ale Dobrogei. Deci astăzi vă invit să urcați în șa și  să porniți împreună cu mine și prietenii mei într-o nouă aventură dobrogeană – Turul Niculițelului pe două roți.  Fondul sonor al aventurii este asigurat de Mika.

Relax, take a ride!

Plecarea din Galați era programată pentru BAC-ul de ora 08:00, dar Laurențiu și cei din mașina lui ai lălăit-o cu urcatul bicicletelor pe mașină, așa că am plecat inițial două echipe:

Echipa 1, de la stânga la dreapta:  Eduard Munteanu, Lucian Bălănică, Ana Maria Moise și Cătălin Constantin

01 Faza 1

și echipa 2 – Florin Ichim, Gabi Totolici, Daniel Vasilciu (venit să ne însoțească din Tulcea), Laurențiu Cerchez și  Eugen Tudor (îl vedem un pic mai târziu și pe el)

  02 - Faza 2

Punctul de intrare în traseu a fost cătunul Cetățuia, locul unde am lăsat mașinile și am pornit pe asfalt prin pădure pe unul din cele mai frumoase drumuri de biciclit din Dobrogea, în direcția Nifon. Cum punctul de întâlnire stabilit între cele două echipe a fost Pasul Teilor, la capătul unei cățărări de 4 kilometri, cei din echipa unu am putut organiza un mic concurs pentru echipa doi, la capătul căruia s-au decernat chiar și buchete de flori:

03 Podimul de premiere

Decernarea premiilor

În formulă completă am pornit la vale pe frumoasa vale a Taiței, cale de vre-o 8 kilometri până la ieșirea din Nifon,

031 Spre Nifon

The way I am

unde am făcut stânga și am pornit pe un excelent drum pietruit cale de vre-o 10 kilometri, prin poieni și păduri înflorite, traversând o zonă minunată de un verde crud ce se cheamă Dealul Bujorilor. Imagini:

04 The road

The way

09 Pedaland peste Dealul Bujorilor

The gang

09 Respiro in poiana

The break

După o coborâre ușoară, o urcare consistentă și încă o mică coborâre, ajungem în apropiere de pasul Dervent, la intersecția cu drumul județean Izvoarele – Niculițel, unde pădurea se deschide, oferindu-ne o frumoasă perspectivă spre releele ce domină culmea Niculițelului:

07 Vedere spre releul din pasul Dervent

Suntem la înălțime!

După ce cotim dreapta și mergem ceva mai puțin de un kilometru, părăsim județeanul și pornim într-o coborâre de peste 9 kilometri pe o altă minunată alee umbroasă a Niculițelului, valea Morilor. Adrenalinăăă!

Adrenalina1

Adrenalina 2

Adrenalina3

Într-un timp relativ scurt ajungem în satul Telița, de unde pornim printre dealurile galbene de rapiță, cale de 3 kilometri, până la mânăstirea Celic-Dere:

11 Eugen

Eugen

11 Lucian

Lucian

11 Ana Maria

Ana Maria

11 Gabi

Shakin’ Stevens

Ajungem și la frumoasa mânăstire Celic Dere unde luăm o pauză de peste o oră de masă, odihnă și relaxare:

Lucian la Celic Dere

Mânăstirea Celic Dere

Moara Celic Dere

Moara de vânt

Odihna la umbra manastirii

Odihnă la umbra mânăstirii

Rugaciunea unui biker

Rugăciunea unui biker

Poza de grup Celic Dere

Mânăstirea Celic Dere – poză de grup

După binemeritata pauză, pornim din nou la drum și după ce trecem în urcare pe lângă biserica monument din Telița,  în ruină, pornim la vale pe cea mai spectaculoasă coborâre a zilei, până la intersecția drumul european Brăila-Tulcea, unde lupta pentru viteza maximă zilei se dă între Gabi – 62,0 km/h şi Eugen – 61,9 km/h

IMG_0090_resize

Contraste dobrogene  – la orizont lacul Gorgonel

IMG_0092_resize

Let’s talk about speed – regrupare la intersecţia cu E87

După 5 kilometri parcurși pe european,  facem din nou stânga şi pornim către Niculiţel, unde avem de atins două obiective importante: bazilica paleo-creştină Niculiţel – a doua biserică ca vechime din România

080_resize

IMG_0111_resize

Micuţul Martiricon în care au fost descoperite trupurile celor 4 martiri: Zoticos, Atalos , Kamasis şi Filipos

şi cârciuma din centrul satului, unde oprim la binemeritata bere rece:

IMG_0119_resize

Cere bere rece!

Din centru de la Niculiţel până la Mânăstirea Cocoș mai sunt doar 8 kilometri pe un drum liber și pitoresc, de unde putem admira Dealurile Niculiţelului dintr-o nouă perspectivă:

089_resize

După o nouă repriză de odihnă şi de refacere a proviziilor de  apă la frumoasa mânăstire Cocoş,

IMG_0133_resize

Mânăstirea Cocoş

IMG_0136_resize

La izvor

pornim din nou la drum pe cea mai dificilă dar și cea mai interesantă porțiune de traseu, traversarea prin pădure a culmii principale a Niculiţelului înapoi spre Cetăţuia. După o repriză de push-bike, intersectăm drumul de creastă, marcat cu Haş roşu şi pentru prima parte cu Ţ galben:

IMG_0145_resize

Greu la deal

IMG_0154_resize

Pe drumul de creastă

În timp ce nările ne sunt „furate”  de mirosul puternic al leurdei înflorite, trebuie să fim în permanență atenți și la track-ul de pe telefonul mobil, riscul de a rătăci drumul fiind considerabil:

IMG_0159r

După aproape o oră și jumătate de aventură prin pădurea verde,

IMG_0162r

revenim la asfalt în apropiere de pasul Teilor, de unde urmează ultima coborâre a zilei înapoi către Cetățuia.

Suntem la finalul unei zile excelente în care, pe parcursul celor 79 de kilometri parcurși, am putut admira o parte din frumusețile încă puțin cunoscutului  Niculițel, aflat încă în umbra vecinului său mult mai faimos, Măcinul. A fost o zi în care ne-am bucurat de verdele pădurii, galbenul rapiței, mirosul florilor, stăruința credinței oamenilor dar mai ales de plăcerea călătoriei în sine.

Ne-a plăcut și mai vrem!

La revedere Niculitel

La revedere, Niculițel!

”Când ești cu moralul la pământ, când ziua pare întunecată, când munca devine monotonă, când speranța  pare a nu mai avea nici o valoare, doar urcă-te pe bicicletă și fă o plimbare în jos pe drum, fără a te gândi la  altceva în afară de  călătoria pe care o faci” (Arthur Conan Doyle)

———————————————————————————————————————–

Foto: Cătălin Constantin, Eugen Tudor, Ana Maria Moise, Daniel Vasilciu

Text: Eduard Munteanu

8 COMENTARII

 1. He he…cand conditia necesara ( aceea de a avea bicicleta) va deveni si suficienta, voi cere si eu acordul organizatorului de a participa la o astfel de tura…ca tare tentanta este….Pana atunci,vorba lui Lenin adaptata …pedalez, pedalez, pedalez…

 2. Multumim pt. jurnal, Edi! Citindu-l mi-am amintit cu placere de frumoasa aventura de primavara pe doua roti. Foarte inspirata si coloana sonora aleasa. Sper sa ne renintalnim in ture pe doua roti, la fel de frumoase!

  • Sunt vreo 8 km – drumul 229C, care e chiar pietruit.
   Insa noi am mers pe o varianta mai salbatica care ne-a scos sus in Pasul Teilor.

 3. Salutare!!! Foarte mult mi-a placut… frumos.
  Robert, (care e langa mine) zice ca berea tot AMARA ramane! 🙂
  Ce sa-i faci !? C’est la vie !
  😉

 4. Va salut cu tot respectul.
  O adevarata incantare. Vreme fantastica.
  Bafta in continuare la alegerea zilelor pentru turele organizate.
  Lnevoie si pe langa bicicleta peisajul tot frumos ramane.
  Multe ture reusite.

 5. Salut! Imi dau seama ca 10 poze reprezinta doar o parte infima din tura asta.
  Mie imi place berea amara, dar nici chiar asa si nu asa de des 🙂 (E a doua tura ratata!!!)
  Brava voua!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Te rugăm introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.