Anul 2011 – Gânduri despre munte şi prieteni – prima parte

10
3790

Nu ştiu cum sunt alţii dar de regulă avem tendinţa faţă de trecut să ne aducem aminte numai de evenimentele mai puţin plăcute din viaţă. Ele umbresc tot ceea ce a fost frumos vreodată. E drept că nu scrie nicăieri precum că a fi om înseamnă a ierta. Referitor la mine probabil dacă aş fi avut mai multe vieţi atunci una din ele mi-aş fi alocato pentru a fi trist şi egoist. Cum această facilitate nu există nu cred că este  în beneficiul meu sau al altora de a privi în urmă şi a ne aduce aminte evenimentele  mai puţin dorite din viaţă. Ar fi o pierdere inutilă şi ireversibilă de timp.

Drept urmare  am luat  în considerare de a-mi aminti şi povesti despre ce este plăcut.

Plăcut este să călătoreşti!

Sunt la sfârşit de an şi nici nu realizez când a trecut timpul. Mai aveam destule itinerarii pentru anul acesta de făcut însă deja este luna lui decembrie. E vremea bilanţurilor!

Anul 2011 a reprezentat închegarea relaţiilor de grup cu prietenii ce s-au reunit sub titulatura de MecanTurist. Împreună am reuşit să facem de la începutul anului destule drumeţii montane.

Odată cu administrarea unei liste virtuale de discuţii comunicarea între membri devine mult mai facilă iar în scurt timp beneficiile nu întârzie să apară. La această lista de discuţii vor adera un număr important de  persoane din Galaţi şi împrejurimi. Deasemeni discuţiile din mediul virtual al listei MecanTurist coroborate şi de constanţa întâlnirilor din acest an,  a determinat creşterea numărului de ture organizate. O parte din membrii grupului pot reţine mai uşor sfârşiturile de săptămână când au rămas acasă decât weekendurile petrecute în călătorii.

Mai jos prezint călătoriile făcute de noi în urma propunerilor venite pe lista de discuţii MecanTurist sau direct la întrunirile avute în fiecare miercuri seară.

1.  2011.02.05      Munţii Vrancei – Cheile Nărujei

Participanţi – Alex Grigoraş, Lucian Bălănică, Edi Munteanu şi Dan Popa

Încep seria de călătorii în munţii Vrancei. Prima experienţă o reprezintă Valea Nărujei spectaculoasă iarna prin pereţii de gheaţă formaţi. Un iubitor al căţărării pe gheaţă cu siguranţă că şi-ar putea  găsi de joacă pe aici.

Despre această călătorie puteţi citi aici:

http://www.carpati.org/jurnal/anotimpurile_muntelui_8211_iarna_in_carpatii_de_curbura/2312/

 

 

2.  2011.02.13 Muntii Vrancei: Măgura Odobeştiului

Participanţi: Lucian Bălănică, Cătălina şi Cătălin Florescu, Edi şi Cristi Munteanu, Marin Baltă, Doina şi Dan Popa

Cât de schimbătoare poate fi vremea. Cu o zi înainte un vânt puternic bătea în rafale constante de 130% km/oră. Acum, în ziua de duminică vremea s-a domolit şi e numai bun de  a face puţintică mişcare.

 

 

3.  2011.03.04 Dobrogea – Cheile Chediu

Participanţi: Andrei Raftopol, Cristi şi Edi Munteanu, Doina şi Dan Popa

În orice sezon te-ai duce cheile Chediu sunt frumoase, dar parcă primăvara când vremea se încălzeşte şi zăpada se topeşte sunt şi mai frumoase. În special pentru cascadele ce se formează.

 

4.  2011.03.05 Munţii Vrancei – Cheile Tişiţei

Participanţi –  Marin Baltă, Doina şi Dan Popa, Cristi şi Edi Munteanu, Lucian Bălănică şi Alex Grigoraş

Cheile Tişiţei sunt la fel de spectaculoase ca în orice anotimp. În tunelul mare găsim formaţiuni de gheaţă ce formau stalactite şi stalagmite, deosebit de surprinzătoare. În mod neplăcut suntem surprinşi de caprele negre împuşcate şi tranşate, după ce ieşim din al doilea portal, aruncate apoi în apa Tişitei. Făcusem o sesizare la mediu însă nu s-a lăsat cu nici un rezultat. Autorităţile m-au trimis să mă adresez autorităţilor locale. Dacă ei nu fac nimic eu cu cine să mă bat?

 

5.  2011.03.12   Munţii Vrancei – Cascada Buciaş

Participanţi – Edi şi Cristi Munteanu, Alex Grigoraş, Lucian Bălănică, Doina şi Dan Popa

Zona acesta îmi va rămâne pentru mult timp în memorie. Era locul în care mi-ar fi putut rămâne oasele. M-am apropiat de cascada Buciaş să fac o poză faină. Când am fost lângă ea, chiar atunci s-a desprins gheaţa de deasupra. Am fugit ca trăsnit când am auzit acel zgomot. Am avut ceva palpitaţii la inimă atuncea.

 

6.  2011.03.13      Dobrogea – La ghiocei

Participanţi: Alex Grigoraş, Laurenţiu Ispas şi tatăl său, Doina şi Dan Popa, Marin Baltă, Edi Munteanu alături de rudele sale, Andrei Raftopol, Andreea şi Mircea Dumitriu, Cătălina şi Cătălin Florescu, Costel Ceapchi, Adriana şi Gigi Cepoiu, Anca, Loredana Cataramă şi mulţi alţii.

Magia clipelor de primăvară scoate lumea din casă. Vremea bună, cu primele adieri calde ale soarelui ne face să ne bucurăm de ieşirea din iarnă alături de o gaşcă foarte numeroasă.

Despre această călătorie mai multe detalii puteţi citi aici:

http://www.carpati.org/jurnal/_magia_clipelor_de_primavara_in_macin/2299/

 

7.  2011.03.20  Cheile Dobrogei

Participanţi – Alex Grigoraş, Lucian Bălănică, Doina Popa, Dan Popa, Marin Baltă, Edi Munteanu şi Andrei Raftopol

Începutul sezonul cald a fost destinat mult excursiilor în Dobrogea. Nu prea era de dus pe creste înalte de munte, zăpada era tot mai instabilă iar riscul de avalanşă destul de mare.

 

8.  2011.03.25-26-27 Munţii Ciucaş –  Întâlnirea Asociaţiei Montane Carpaţi

Participanţi: Alex Grigoraş, Cătălina Florescu, Cătălin Florescu, Doina Popa, Dan Popa, Laurenţiu Ispas şi restul membrilor A.M.C.

Ne deplasăm la cabana Silva pentru a lua parte la întâlnirea Asociaţiei Montane Carpaţi. Am adus în discuţie activitatea asociaţiei şi totodată am făcut planul pentru ceea ce urma să facem în acest an. Acum la sfârşit de an pot spune că am realizat destule lucruri frumoase. Să trăiască A.M.C.-ul!

 

9.  2011.04.09 Munţii Podu Calului – Primele drumuri de orientare

Participanţi: Marin Baltă, Edi Munteanu, Dan Popa, Alex Grigoraş, Lucian Bălănică, Cătălin Florescu şi doi jandarmi de la jandarmeria montană Nehoiu

Începem primele drumuri de orientare pentru acţiunea de remarcare organizată de Asociaţia Montană Carpaţi, care numără şi 4 membri din grupul nostru.

La  orientare suntem însoţiţi de două persoane din partea jandarmeriei montane Nehoiu.

S-a plecat în traseu de la intersecţia Titilău în două echipe. Una a ieşit în golul Podu Calului coborând în Gura Teghii iar o alta a ieşit la drumul naţional prin Valea Giurca.

 

10.  2011.04.16 Munţii Siriu – Iarna în mijlocul primăverii

Participanţi – Alex Grigoraş, Lucain Bălănică, Edi Munteanu, Doina şi Dan Popa

Iniţial ne-am propus să ajungem până la Lacul Vulturilor urcând din Crasna însă am fost nevoiţi să ne dăm bătuţi când am ieşit la gol alpin, zăpada fiind destul de mare. A sparge zăpada peste genunchi nu este chiar cea mai interesantă plăcere. Mai ales când primul în faţă este unul ca mine subţirel, că acasă am avut reclamaţii de la vânătăi la picioare…

 

11.  2011.04.22 Dobrogea – Valea Carabalu şi Cheile Chediu

Participanţi: Andrei Raftopol, Mircea Dumitriu, Bogdan, Doina Popa, Dan Popa, Edi Munteanu

Înainte de sărbătorile creştine ne destindem cu mişcare uşoară pentru ce avea să urmeze câteva zile mai târziu. Deasemeni există un sentiment plăcut atunci când oameni de munte, prieteni în mod virtual, ajung să se recunoască pe potecile munţilor.

 

12.  2011.04.25-24 Dobrogea de Paşte

Participanţi – Alex şi Marian Grigoraş, Ciprian, Doina şi Dan Popa, familia Munteanu, Nicu Luncan, Valerică Rîmbu, Ştefan Bako, Andrei Raftopol, Adriana şi Gigi Cepoiu, Simona şi Dorin Radu, Cătălina şi Cătălin Florescu

Sfintele sărbători creează armonie în sufletele noastre şi ne eliberează mintea de umbrele vieţii cotidiene. Parcurgem grupaţi mai multe obiective culturale, de la cimitire părăsite până la origini musulmane şi cetăţi romane uitate pe colinele Dobrogei.

Despre această călătorie mai multe detalii puteţi citi aici:

http://www.mecanturist.ro/2011/09/12/dobrogea-de-nord-iaila-ibida-vedenia-uspenia-camena-deniztepe-chervant/

 

13.  2011.05.07 Dobrogea – Trestenic

Participanţi – Alex Grigoraş, Edi Munteanu şi Andrei Raftopol

Suntem în căutarea primilor bujori înfloriţi. Din păcate roşul pur al petalelor se află încă ascuns în bobocul de floare. Un moment amuzant are loc la ieşirea din tură. Când am fost nevoit să mă dau jos din maşină ca să dau la o parte obstacolele vii din drum. La cum mânam caii parcă eram de-o viaţă de-al locului.

Despre această călătorie mai multe detalii puteţi citi aici:

http://www.mecanturist.ro/2011/10/22/sentimentul-uaaau-2-%E2%80%93-trestenic-lumea-florilor/

 

14.  2011.05.14-13 Podul Calului – Tehnici de rătăcire prin pădure

Participanţi: Alex Grigoraş, familia Hîrjoi, Edi Munteanu, Doina şi Dan Popa, Cătălina şi Cătălin Florescu, Lucian Bălănică, Simona şi Dorin Radu

Ne reîntoarcem pentru o nouă orientare în vederea acţiunii de remarcare. Evident ca şi prima dată ne-am rătăcit. De această dată de la primii 5 metri făcuţi am greşit drumul. Prin încăpăţânarea noastră, am fost nevoiţi să urcăm o pantă foarte înclinată, popular numită şi panta prostului. Am urcat din  valea Tehărău pe un braţ al văii Giurca, am trecut pe lângă stână şi am continuat până în intersecţia Titilău iar de acolo am ajuns la cabana 14 scaune.

 

15.  2011.05.15      Penteleu – Marea de verde

Particpanţi – Alex Grigoraş, Edi Munteanu, Doina şi Dan Popa, Cătălina şi Cătălin Florescu, Lucian Bălănică, Simona şi Dorin Radu

Ne destindem pe poteci marcate şi admirăm locuri de odihnă pentru iarna ce  va veni atunci când ciobanii s-au retras de mult la soba de acasă. Urcăm pe vârful Penteleu şi ne întreţinem bucuria ochilor cu cele înconjurătoare.

Despre această călătorie mai multe detalii puteţi citi aici:

http://www.mecanturist.ro/2011/10/09/muntii-penteleu-varful-penteleu/

 

16. 2011.05.21-17 Pietre Mari, Pietre de Crai, Ciucaş sau Postăvaru – Tu ce alegi?

Participanţi: Edi Munteanu, Lucian, Adriana şi Gigi Cepoiu

Au loc o serie de ture scurte cu întoarcere în fiecare seară în Predeal.

Despre toate aceste călătorii au fost scrise o serie de jurnale pe care le puteţi citi accesând linkurile de mai jos:

http://www.carpati.org/jurnal/muntii_ciucas_valea_alpina_din_zaganu/2357/

http://www.carpati.org/jurnal/muntii_piatra_craiului_valea_cu_calea-magurile_magurii/2359/

http://www.carpati.org/jurnal/muntii_postavaru_pestera_fundata_si_pestera_rasnoavei/2367/

http://www.carpati.org/jurnal/muntii_postavaru_drumul_serpilor/2374/

http://www.carpati.org/jurnal/prin_cetati_si_castele_de_sub_munte/2612/

 

17. 2011.05.21 Dobrogea –  Cloşca bujorilor înfloriţi de lângă Horia

Participanţi: Alex Grigoraş şi Andrei Raftopol

În sfârşit! Perseverenţa îmi este răsplătită din plin. Pe culmile de lângă satul Cloşca în această perioadă se formează o mare. Da, o mare roşie. Te vei scălda în acestă mare de bujori înfloriţi şi te vei îmbăta cu al lor parfum.  Pentru o perioadă de timp Dobrogea se îmbracă în straie roşii, de sărbătoare. Să nu fie deochi!

 

18.  2011.05.27-28-29 Hăşmaş – Turtă dulce şi Napolitane

Participanţi – Alex Grigoraş, Edi Munteanu, Lucian Bălănică şi Ştefan Bako

Tura aceasta a fost plină de aventură. Pe drum făceam nazuri la turtă dulce şi napolitane iar a doua zi tare bune mai erau după ce ne mâncară jivinile pădurii mâncarea şi acum scotoceam după resturi să putem ciuguli şi noi ceva. Am prins  o vreme excelentă iar verdele din jur parcă te resuscita şi te aducea la viaţă din comă profundă.

Despre această călătorie mai multe detalii puteţi citi aici:

http://www.mecanturist.ro/2011/10/10/muntii-hasmas-piatra-singuratica/

Cu mulţumiri pentru poze: Alex Grigoraş, Lucian Bălănică, Andrei Raftopol, Gigi Cepoiu, Mircea Dumitriu, Cătălin Florescu, Marin Baltă

– sfârşitul primei părţi –

partea a doua poate fi citită aici:

http://www.mecanturist.ro/2011/12/28/anul-2011-ganduri-despre-munte-si-prieteni-ultima-parte/

10 COMENTARII

  1. Nu puteam sa pierd ocazia de a citi primul aceasta retrospectiva MecanTurista.
    Multumesc Alex pentru ca ai impartit cu noi darul lui Mos Craciun.
    Iata, asa incepe o noua istorie. Istoria MecanTurist in noua formula, dar cu acelasi entuziasm, cu aceiasi dragoste de munte si de frumos, cu posibilitati mult sporite de dotare tehnica si transport fata de prima generatia a acestui club.
    Sunt convins ca anul 2012 va fi un an rodnic in activitati si actiuni comune de marcare, remarcare si ecologizare trasee turistice, sau drumetii pe carari inca nestrabatute de prietenii nostri, atat in organizarea clubului nostru cat si in colaborare cu Asociatia Carpati.

  2. Ne-am trezit dis de dimineata sa cautam nerabdatori sub brad, atat cel natural cat si sub cel virtual, daruri de la Mosu’ . Iata ca am primit spre aducere aminte imagini dragi din ture de vis cu prieteni buni alaturi de care am descoperit cat de usor este sa fii fericit…Multumim Alex pentru toata implicarea , meritul tau este incontestabil in uniunea noastra in acest grup puternic , unit de dragostea de munte si nevoia de prietenie si frumos . Sarbatori fericite si un An Nou cu multe impliniri pe toate planurile !

  3. Frumoasa retrospectiva a unui an bogat in iesiri la aer curat alaturi de prieteni noi, din ce in ce mai multi!
    Multumim Alex pentru vorba buna pusa la Mosu’, sa ne aduca atitea bucurii!
    Anul 2012 sa ne aduca tuturor mai multe motive si clipe de bucurie si incintare!

    P.S. Mai da-o-ncolo de apocalipsa maiasa!

  4. A fost un an frumos cu ture frumoase dar anul urmator promitem ca o sa fie si mai frumos si cu ture si mai multe.
    Sa fim sanatosi si chef de umblat ca locuri frumoase sunt.
    Astept cu nerabdare si partea urmatoare care se anunta a fi si mai interesanta.

  5. Frumoasa si bogata retrospectiva drumetiilor. Ma bucur ca m-am regasit in multe ture si promit sa nu abandonez in 2012. Banuiesc ca Mos Craciun sau Mos Batran tu esti , Mos Alex !

  6. Foarte frumos…anul 2011, este ca un bradut din zecii de brazi ai vietii, iar aceste iesiri prin natura tin locul de minune globuletelor. Aveti un brad frumos impodobit dragi mecanturisti.
    Sunt onorat ca am cunoscut o parte dintre voi si-mi pare rau ca nu am putut sa va fiu alaturi la fel de mult cat mi-as fi dorit.
    Sa aveti sarbatori fericite si un nou brad in 2012 cel putin la fel de plin ca cel din acest an.
    LA MUTI ANI !!!

  7. Minunate locuri! Tot sa stai sa le privesti! Deosebite imagini, felicitari celui ce le-a imortalizat. Multumesc. Drumuri multe si frumoase in continuare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Te rugăm introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.