Peştera Bolii – Petroşani

8
4308

In pelegrinarile Mecanturistilor din sfirsitul lui iulie 2012,dupa traseul prin Paring,in drumul de la Petrosani spre Riul cu Mori si apoi Retezat,am facut o escala si la pestera Bolii din masivul Sureanu.

Participanti la traseu(inclusiv la pestera),pentru o perioada mai lunga ,care a cuprins o zona relativ intinsa:masivul Sureanu,Poiana Rusca,Retezat au fostEdi Munteanu-Galati,Cristi Vidrascu-Iasi,Sorin Adam -Brasov si subsemnatul .

Pentru cei care trec prin zona,locatia este situata la aprox.6km de Petrosani ,spre vest,pe E79,spre com Banita si este pacat sa ratati o asemenea ocazie de a vedea aceasta frumusete.Accesul este facil,si pentru masini ,exista si parcare ,care nu costa,iar oameni ai zonei  nu prea au treaba pe acolo,pentru a avea grija masinii.Spre deosebire de Riusor unde ,,oamenii unei firme de paza ” au fost precum tiganii la Paris,sau prin Europa.

Accesul in pestera este permis, platind o taxa,locatia fiind administrata de PetroAqua.Recomandat este ca sa aveti niste lanterne puternice,si  mai multe daca grupul este mare,frontala este modesta,dar la intrare puteti primi cite o lanterna, de la administator,functie de numarul de vizitatori. Sint foarte multe unghere,coturi,care nu au cum sa fie luminate decit cu lanterne mobile.

Amenajarile facute in ultima perioada au facut ca aceasta pestera sa fie pusa in valoare, pentru toti turistii,inclusiv pantofari(scuze pentru unii) , care au  si ei     dreptul sa admire frumusetile naturale  din salbaticie asa cum   le modeleaza timpul f.Avind un spatiu bogat,si o acustica buna, pe care nu am avut cum sa o testez,sint organizate diverse evenimente muzicale.

Situata la o altitudine de aprox.700m,este una din pesterile care nu are stalactite si stalagmite,dar asta nu-i micsoreaza cu nimic frumusetea.Cauza este datorata circulatiei aerului intre intrarea in pestera si iesire,care nu permite formarea acestora.

Denumirea pesterii,probabil,este legata de fam Bolia (sec XV) care au fost improprietariti in zona ,de cei care erau legati.Si cred ca nu prea intereseaza.Doar daca revendica vreun urmas.Important este ca actiunile de punere in valoare,din ultima perioada,au scos la iveala acesta frumusete.

piriul Jupinesa la intrarea in pestera
portalul de intrare

Accesul la pestera, dupa plata taxei,este amenajat prin intermediul treptelor si al unor podete, ajutind cei cu diverse probleme. Portalul de intrare are o deschidere de 20/10m (aprox) asigurind de la inceput o imagine deosebita asupra interiorului.Temperatura in interior este legata de cea exterioara,din cauza circulatiei aerului,dar este bine sa fiti pregatiti si cu ceva mai calduros din cauza umezelii, si in special pentru cei sensibili la acest factor.

In perioada in care am vizitat-o, din cauza secetei, debitul piriului Jupinesa, care intra in pestera, era foarte scazut.

icoana pesterii

Practic m-am plimbat prin pestera prin vadul piriului,temperatura apei fiind acceptabila.Urmele lasate in timp pe peretii laterali si coturi au aratat ca nivelul , in anumite perioade ,a fost cu mult mai ridicat si cu un debit mai mare.Sau agresivitatea apei(Ph) asupra calcarului a fost mai puternica .

Iluminarea interioara,cu lumini reci,in diverse culori,creaza o atmosfera fantomatica,care a fost folosita si de realizatorii de reportaje si filme, pentru ,pe de o parte punerea in valoare a pesterii,dar si realizarea unor efecte speciale.Ce am vazut cu ochii mei m-a incintat,si,nu discut de alte realizari.

Maica Domnului si Pruncul

Imaginea  Maica Domnului si Pruncul in brate este o imagine pe care nu am crezut-o, decit ca fiind o pictura sau o scluptura in peretele lateral ,insa mergind prin apa si pipaind peretele ,am realizat ca este numai efectul acelui proiector cu lumina albastra,si sigur  inspiratia divina a celui care a pus-o in valoare.Felicitari celui care a realizat acest efect,si celorlalti artisti in interioare de pestera ,care prin diverse efecte de lumina ne-au aratat frumuseti greu de perceput de un simplu privitor.Ca paralelism cu  pestera Bolii,cu ani in urma am vizitat pestera Meziad cind nu era amenajata,si asteptai sa vina ghidul.Daca acel om mai este ghid,daca nu,banui ca  din cauza platii,i-l felicit ca un mare artist in interpretarea modelarii facute de natura,si pe cei care au petrecut ani multi in cercetarea pesterii,daca nu, am multumirea ca ,la lumina lampilor cu carbid,impreuna cu el ,am vazut ,,arta naturii”.Era inca epoca imaginilor pe celulouid.

pletele unei blonde in vint
vulcan sau iad
spre iad sau rai

Si interioarele pesterii Bolii sint pline de imagini inedite,timp si imaginatie  iti trebuie in interpretarea lor .

nivel sapat in alte epoci
cotloanele pesterii

Poate daca ne-ar fi servite ca imagini sablon ar dispare acel farmec al interpretarii individuale.Chiar noi,cei 4 am avut interpetari  total diferite asupra aceleasi imagini,si,parca fiecare avea dreptate.Imaginatie si creativitate.

Lungimea pesterii este 450-460m.,datele difera dupa metrul sau metoda .Iesirea se face imediat in apropierea caii ferate Petrosani-Hateg,plina de tunele si curbe palpitante,insa atentie mare daca ajungeti ,dupa iesirea din pestera pe calea ferata la tren,fiindca se circula cu viteza si puteti fi surprins.

iesire spre calea ferata
iesire spre calea ferata

Exista o varianta de intoarcere in parcare, pe calea ferata,dupa iesirea din pestera,prin stinga,n-am testat-o,dar se pot lua informatii de la intrare.Pentru mai multa siguranta am preferat intoarcerea prin toate coturile Jupinesei,destul de ,,calda” si linistita.Si pentru schimbare ,Jupineasa ,dupa ce iese din pestera se numeste Galbena.O fi ceva care noi nu stim.

Un  lucru este cert.Natura a lucrat si ne-a daruit frumuseti pe care trebuie sa le vedemVizionare placuta.Ve-ti descoperi imagini cu mult mai interesante ,care nu pot incape in jurnal,vizitind aceasta pestera.

Imaginile au fost furnizate de Sorin Adam-Brasov si Isac Gheorghe -Galati

Va doresc vizionare placuta

George Isac Mecanturist Galati

8 COMENTARII

  1. Util jurnal George.Mi-a mai ramas cate ceva de facut prin Retezat si Petrosaniul e aproape.Trec cotloanele din Pestera Bolii la „must be”, nu fara a remarca o tot mai puternica apetenta pentru pesteri la mecanturisti. Felicitari!

  2. Una din multele si fascinantele necunoscute ale plaiurilor dacice. Am fost intr-o alta lume, deosebita, miraculoasa si cu atat mai frumoasa. Nu ma asteptam la asa ceva si poate din aceasta cauza surpriza a fost cu atat mai mare si mai placuta. Iar explicatiile ghidului ne-au transpus in alte lumi, uitand pentru catva timp de problemele marunte ale cotidianului. Multumim, ADEONA (Cristi, Adi, Rares si nu in ultimul rand, Andreea)!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Te rugăm introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.