Jurnalul unei ture de căţărare 9.06.2012 Piatra Craiului

6
3398

TRASEU:Coarnele Caprei.Piatra Craiului.Participanti:Isac Gheorghe,Isac Vlad,Sebastian Panceac.

De Rusalii am fost in Iezer-Papusa,impreuna cu Mecanturist,o tura de 3 zile, deosebit de reusita intr-o companie f.placuta.Profitind de atmosfera curata ce oferea vizibilitate si o panorama deosebita am admirat maretia Fagarasului cu urmele de zapada pe culmi si abrupturi,si Piatra Craiului , cu a sa culoare si semetie.Dorinta de a fi cel putin in unul din masive m-au facut sa -mi propun o tura cit mai repede,asa ca tinind cont si de vreme,m-am orientat catre P .Craiului.Ori tura, ori catarare.Si a fost catarare, combinata cu o urcare pina in Padina lui Calinet si o coborire pe Vilcelul cu Fereastra.

Vineri 8.06.2012 plecare cu masina din Galati aproape de ora 17 impreuna cu Sebi spre Bucuresti,unde ne asteapta Vlad.Dupa toate pregatirile,reusim in jurul orei 22.30 sa plecam,mai recuperam un coleg de-al lui Vlad care mergea la Sinaia,si la drum.Dupa chinuitorul drum de la Zarnesti la Plaiul Foii,ajungem  in jurul orei 1.00 si campam pe platoul de linga Salvamont,unde mai erau 5 corturi.Dimineata trezire de voie,cu buna dispozitie,si o privire la primele raze de soare asupra crestei

Vremea e promitatoare. O gustarica si plecarea in traseu de la Plaiul Foii in jurul orei 9.15

george isac

Gata de drum spre Izvorul Orlovski unde facem proviziile de apa (pacat ca nu se amenajeaza putin,sint dispus sa particip voluntar),  si la Malul Galben cu grohotisul enervant  ajungem in circa o ora.

grupul cu catalin arseni
Malul Galben, unde gasim un grup
Sebi pe grohotis

Urcam direct spre Refugiul Ascuns prin saua unde vine si traseul din Hornul Nisipos(marcat cu niste momai),ne folosim de cablul care usureaza urcusul spre refugiu.

Vlad si Sebi la zona cablului

Dar in apropiere de Refugiul Ascuns continuam cararea spre Scara de Fier .Vlad,cunoscind mai bine zona se ofera sa mearga cu un grup de turisti,pe care i-am intilnit la malul Galben, pina in zona canionului Cioringa,deorece nu cunosteau de loc traseul,fapt ce ne-a mai intirziat 20-25min.Ulterior am aflat ca s-au ratacit spre vf.Ascutit si au fost gasiti si indrumati de un alt grup ca sa coboare.Ramasesera intre timp si fara apa,noroc ca cei din grup aveau apa si pentru ei. Pe la 11.30 ajungem la scara si coborim in Padina lui Calinet.

Irisi aproape de Scara de Fier

 

Eu la coborirea de sub Scara de Fier
Vlad si Sebi la coborirea de sub scara

Pe padina zapada destula si relativ tare ,chiar daca soarele arde binisor,dar ,trebuie sa bati tare ca sa poti traversa si sa nu ai surpriza sa o iei la vale.Avantaj pentru traversarea saritorilor.Destui turisti care urcau sau coborau prin padina si multi care faceau creasta.

Vlad mutind bolovanii din padina
Si primele imaginii ale Padinii lui Calinet

Urcam pe padina ,trecem de Hornul Adinc,Cr.Soimilor si Cr.Prieteniei pina in dreptul vilcelului secundar,unde ne despartim de Catalin Arseni ,el urmind a continua pe firul principal al padinii pina in creasta.Facem stinga pe vilcel, traversam pe o brina si ne apropiem de baza traseului care nu pune probleme de acces sau de identificare,un perete vertical cu o fisura pe el.

Ora 12 trecute si sintem pe vilcelul secundar, unde o mica sedinta este necesara.

 

Vlad consultind documentatia


Plaiul Foii vazut de pe vilcelul secundar

                                  

Si ce cornite mai avea!
Imagine cu inceputul traseului Coarnele Caprei

 

Traseul este catalogat la nivelul 4A la general,clasic parcurs in premiera de Ion Coman in 1947?, cu citeva pasaje care trec de 5-,lungimea traseului fiind acoperita de echipa noastra in 7 l.c.In unele materiale sint trecute pina la 9 lungimi functie de corzile folosite si cunoasterea traseului, noi am folosit semicorzi de 60m.

 

Frumusetea Padinii lui Calinet cu muchia Timbalelor

Retragere: – rapel 30 m de pe tancul din L7 (exista si un piton intermediar pentru corzi mai mici), de aici se ocoleste tancul din continuarea seii prin dreapta si se urca ascendent stanga intr-o sa cu jnepeni unde exista si o momaie si se intra in Vilcelul cu FereastraEste cred cel mai frumos traseu din Piatra Craiului,oferind imagini superbe atit pe partea stinga a vilcelului secundar cit si in dreapta spre firul principal al Calinetului-muchia dintre Timbale,si celelalte formatiuni de o frumusete particulara.

Peretele sting al vilcelului secundar,Muchia Frumoasei,cu o brina pe care sau plimbat caprele

 

O asigurare cu nuca in prima l.c.

 

Vlad filind in prima lungime

 

Plecarea primului secund
Prima regrupare si prima asigurare

 

Luasem ceva inaltime si aveam o imagine de ansamblu spre cele 2 laturi ale vilcelului
Turişti urcând pe firul principal,si alţii in capătul Brâului Răchitei ,de unde au si coborât apoi in padina
al 2 lea secund a 2 a l.c.
Imagini din a2 a l.c. zona de regrupare

 

Ne apropiem de a 3 a regrupare

 

Am recuperat buclele
Sebi spre regrupare
Vlad filând al 2 lea secund
Intre timp pe padina lumea se plimba de zor

 

Secunzii spre regrupare
Plecarea in a 3 a lungime l.c.

 

Venim!

 

Juniorii(25 ani) in regruparea a 3 a

 

Sebi plecat in a 4 a l.c.Era trecut de 15.30

 

Urmează din nou Vlad când apare si ,,solzul’’ care este trecut fara probleme. Un pasaj deosebit de frumos ,care la prima impresie creaza putina tensiune.

Ne regrupam din nou fara probleme,aproape de ora 16.30.,si Vlad pleacă in a 6 a l.c. grăbit fiindcă pe Fagaras ploua de rupea cu fulgere,iar la noi au apărut primele picături.

Frumuseţea Padinii lui Călinet pe partea dreapta.Degetul lui calinet

Pe la ora 17 ajungem in a 6-a regrupare si ne pregatim pentru ultima lungime.

 

Am plecat!

                         

i Plec si eu in a 7a lungime

 

Si ajungem in ultima regrupare in jurul orei 18. Satisfacţia unei catarari pentru echipa in ultima regrupare

Din ultima regrupare am mai mers citiva paşi pina la pitonul de rapel si am coborât in stânga,in saua dintre Coarne  spre zona de la Amvon ,nu se vede acul. In schimb se vede f. bine pintenul de sub vf . Timbale.

 

Coborârea din ultima regrupare ora 18.30
ultima reduta din care am coborât
Acul de laAmvon,dreapta sus,Vilcelul cu Fereastra stingă jos;ora 19.20.

Pe şaua care am coborât facem stinga,ocolind al 2 lea Colt, spre Acul de la Amvon(care nu se vede din şaua,fiind mascata de Muchia Timbalui Mare )dar direcţia de urmat este  marcata cu o momie, relativ vizibila, care te duce in Vilcelul cu Fereastra

Vilcelul văzut din coborârea de la acul de la Amvon

 Continuarea este marcata cu destule momii, nu prea ai cum sa o iei in alta parte ajungându-se repede  la    Fereastra.

Inca este lumina si se vede Plaiul Foii. Continuam coborârea pe vilcel in ritm alert. Reuşim sa trecem doua săritori fara sa folosim corzi, insa la ultima ,unde este bradul, întindem o semicoarda si coborâm repede.

E trecut de ora 20 si mai avem de mers.

Ajungem la Refugiul Ascuns,unde era un grup de 4 băieţi pregătiţi sa ramina peste noapte,coborâm in sa si hai sa o luam spre Hornul Nisipos. Din cauza arborilor cazuti si a semiîntunericului ‚,reuşim”  sa pierdem cărarea,ne întoarcem in sa si coborâre in Malul Galben prin grohotis.Ne-am umplut bocancii cu pietriş si la izvor a trebuit sa ne descălţam sa ni-i curatam.Intre timp se lăsase noaptea.

Era aproape ora 22 când am ajuns la locul de campare,unde ne aştepta o recompensa (bere)din partea lui Catalin Arseni pentru palariuta recuperata.

Detalii tehnice:
 
Acces: – se urca spre ref Sperantelor, traversam in Padina lui Calinet pe la scara de fier apoi urcam pe calinet cam 200 m pana trecem de Hornul Adanc/Cr. Soimilor/Cr. Prieteniei si dam de intrarea in firul secundar al Calinetului unde traversam si urcam pe o brana pana la baza unui perete vertical cu o fisura pe el, creasta incepe din partea dreapta a branei.
 
L1 30m 2 pitoane grad 4+ putin friabil
L2 48m, pasaj cheie grad 6+ (fata verticala cotinua in diedru surplombat, se poate parcurge la liber), 6-7 pitoane
L3 50m grad 6 3 pit
L4 45m
L5 50m grad 5 (bavareza la o lespede desprinsa de perete) se traverseaza in stanga crestei apoi se continua pe linia crestei
L6 45m grad 6/6+ 6 pitoane- descatarare dreapta si apoi urmezi fisura din stanga cum urci la bradulet
L7 50m se merge drept in sus pe creasta spre 2 pitoane se catara pana ajungem in vaful tancului la 2 pitoane legate cu cordelina
 
Retragere: – rapel 30 m de pe tancul din L7 (exista si un piton intermediar pentru corzi mai mici), de aici se ocoleste tancul din continuarea seii prin dreapta si se urca ascendent stanga intr-o sa cu jnepeni unde exista si o momaie;
– din sa se coboara prin zona „La Amvon” depasind Acul de la Amvon din dreapta noastra si continuam pe grohotis prin Valcelul cu fereastra catre Ref Sperantelor – Plaiul Foii

O tura reuşita si satisfacţie din partea celor care am realizat-o.Pe final va las sa admirati  aceasta floare minunata(cred ca este iris ruthenica)

Ture frumoase tuturor.

George,Vlad,Sebi

6 COMENTARII

  1. Efort, adrenalina si parfum de Crai. Multumim George pentru imagini si jurnal. Ceilalati doi muschetari ar putea veni la Takis, la un „talk about” ?

  2. Pai nu-l pind pe VLAD acasa la Galati,dar la Takis putin probabil.Sebi e ocupat cu serviciul si alte activitati.
    E primul jurnal pe Mecanturist,nu a iesit asa cum am vrut,.sper la urmatoarele sa fie mai interesante,dar la catarare nu poti sa surprinzi cei mai palpitant sau mai interesant,mai ales cind esti in doi.Eu ma bucur cind urmaresc un jurnal atit de continut, cit si de poze ,care parerea mea trebuie explicitate.O femeie ,oricit de frumoasa ar fi, daca nu -si deschide si gura ,ramine doar frumoasa si necunoscuta.

  3. Jurnalul prezinta contradictii semnificative:

    – pe de-o parte se specifica grade de 5-
    – pe de alta parte se specifica grade de 6 , 6+

    Trebuie clarificat continutul jurnalului.

    (Personal am parcurs traseul si cunosc despre ce-i vorba concret)

    Sa auzim de bine !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Te rugăm introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.